Вчені з Університету Північної Кароліни виявили, що вживання великої кількості жирної “швидкої їжі” протягом кількох днів може впливати на роботу мозку. Дослідження показало, що така дієта активує певний тип клітин у гіпокампі, які відповідають за пам’ять. Це стається через знижену здатність мозку засвоювати глюкозу. Надмірна активність цих клітин може призвести до порушень пам’яті уже через кілька днів. Однак відновлення рівня глюкози у мозку може нормалізувати роботу цих клітин і повернути пам’ять у норму. Дослідники також з’ясували, що періодичне голодування після жирної дієти може покращити когнітивні функції. Ці відкриття можуть допомогти у розробці нових методів профілактики деменції та хвороби Альцгеймера, пов’язаних з ожирінням та метаболічними розладами.
